SEI v ČT o novinkách energetického štítku

Dne 6.10.2022 by hostem ranního vysílání Dobré ráno České televize ředitel územního inspektorátu pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj za Státní energetické inspekce Mgr. Petr Michalčík.

Všechny vstupy z vysílání je možné shlédnout na https://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/

 

Pár zodpovězených dotazů z vysílání:

– K čemu energetické štítky slouží?

Hlavním cílem energetických štítků je možnost rychlého porovnání energetické účinnosti a dalších vlastností spotřebiče (např. spotřeba vody, hlučnost, objem…) ještě před nákupem výrobku a to standardizovaně s platností pro celý trh EU. Energetické štítky už více než 25 let pomáhají evropským spotřebitelům v orientaci při výběru úspornějších elektrospotřebičů. Podle průzkumu Eurobarometr ovlivňují rozhodnutí 79 % Evropanů při nákupu domácích spotřebičů. V Česku je to dokonce 84 %.

 

– Co vše jsme z nich schopni vyčíst z energetického štítku.

Novinkou, která se objevila na novém štítku od loňského roku, je QR kód. Prostřednictvím něho lze rychle nahlédnout do evropské databáze EPREL, která umožňuje zjistit základní parametry výrobků. K načtení stačí běžná aplikace pro čtení QR kódů pro mobilní telefony.

Spotřeba energie výrobků je nově uvedena na zvýrazněném místě uprostřed štítku.

 

– Musí mít všechny spotřebiče energetický štítek?

Zavedení nových štítků proběhne postupně v několika fázích podle konkrétní legislativy EU. V roce 2021 byly nové štítky zavedeny v kamenných i internetových obchodech pro chladničky, mrazničky, pračky, myčky, TV a displeje a světelné zdroje.

U ostatních skupin produktů jako jsou vysavače, klimatizátory vzduchu, sušičky, ohřívače vody atd. budou po přepracování škály nové štítky zavedeny ihned poté, co vstoupí v platnost příslušná evropská nařízení.

 

– Kolik peněz nám spotřebič z vyšší energetické třídy může ušetřit? (konkrétní příklad)  Za jak dlouho se to projeví?

– Pojďme na praktickou ukázku. Co vyčteme z energetického štítku ledničky, pračky, myčky, sušičky, televizoru?

 

POZOR, sušičky mají stále starý štítek a budou přeštítkovány v další vlně!

 

– Jak je to s vytahováním spotřebičů ze zásuvky – je to nutné? Ušetříme tím něco?

Obecně lze říci, že čím starší zařízení s dálkovým nebo dotykovým ovládáním máte, tím více úplným vypnutím spotřebiče ušetříte. Totéž platí pro trvale aktivní zařízení jako je modem nebo router. V případě, že opouštíte na delší dobu byt a odjíždíte třeba na dovolenou, je zcela zbytečné nechávat v síti pračku, televizi, kávovar nebo i modem. Určitě je vhodné vypnout spotřebiče a nenechávat je ve stand-by režimu, protože při něm nadále dochází ke spotřebě elektřiny. Pohodlí dálkových ovladačů může stát běžnou domácnost několik set korun ročně. Evropská komise si je možnosti úspor v této oblasti vědoma a spotřeba v klidovém stavu je jedním z parametrů, které se pravidelně vyhodnocují a zpřísňují v každé další revizi legislativy pro ekodesign.

 

Článek v PDF: Energetické štítky